Ana Bilim Dalı Hakkında Genel Bilgiler
Ana Bilim Dalımızda yürütülen lisansüstü eğitim programlarının amacı; ülkemizin tıbbi KBRN savunmasında en üst düzeyde sağlık hizmeti verebilecek akademik personel ile yardımcı sağlık personeli yetiştirmek, tıbbi KBRN faaliyetlerine etkin ve yoğun akademik destek sağlamak, kimyasal ve biyolojik harp maddelerinin biyoanalizini yapmak, KBRN yaralılarının tanı ve tedavi hizmetlerini yönlendirmektir.
Ana Bilim Dalımız; Üniversitemiz Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü ile Savunma Sağlık Bilimleri Enstitüsüne ev sahipliği yapan Araştırma Binasında yer almaktadır.
Tıbbi KBRN Ana Bilim Dalının Çalışma Konuları:
- KBRN ajanlarının tespiti ve tanımlanması
- KBRN ajanlarına karşı terapötik yaklaşımlar
- KBRN tehditlerine hazırlık ve tıbbi önlemler
- KBRN afet risk yönetimi
- KBRN modelleme ve simülasyonu
- Dekontaminasyon yöntemleri
- Bacillus anthracis (Şarbon basili) tanı yöntemleri
- Biyosensör geliştirme
- Kimyasal savaş ajanlarının gaz kromotografisi-kütle spektrometrisi (GC-MS) tekniğini kullanarak analizi
- Kimyasal savaş ajanlarının insan hücre hatları üzerindeki etkileri
- Nitrojen mustard ve metabolitlerinin etkileri
Program Sorumlusu
Prof. Dr. Levent KENAR
Tıbbi KBRN Savunma Ana Bilim Dalı Başkanı
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Gülhane Külliyesi Emrah Mah. 06018 Etlik, Keçiören, Ankara
Telefon: 0312 304 3329
eposta : levent.kenar@sbu.edu.tr
Tıbbi KBRN Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Programı
Program Hakkında Genel Bilgiler
Programın Yeterlilik Düzeyi:
Tıbbi KBRN Tezli Yüksek Lisans Programı; Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi’ne (TYYÇ) göre Sağlık Temel Alanı’nda yer almakta olup öğrenim seviyesi 7’nci düzeydedir. Ayrıca, Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlilikler Çerçevesi’ne göre (QF-EHEA) 2’nci grup ve Yaşam Boyu Öğrenim için Avrupa Yeterlikler Çerçevesi’ne (EQF-LLL) göre 7’nci düzeydir.
Programın Amacı:
Tıbbi KBRN Yüksek Lisans Programının temel amacı, KBRN ajanlarının sınıflandırılması, özellikleri, kullanım şekilleri, etki mekanizmaları konularında bilgi sahibi, KBRN olaylarına karşı olay yeri yönetimi, tıbbi ilk müdahale, korunma ve koordinasyon konularında becerileri gelişmiş, ülkemizin tıbbi KBRN savunmasında üst düzeyde sağlık hizmeti verebilecek bilgi ve deneyime sahip Tıbbi KBRN Bilim Uzmanları yetiştirmektir.
Programın Eğitim Türü:
Tam zamanlı
Programın Öğrenim Dili:
Türkçe
Kazanılan Derece:
Programı bitirenlere “Tıbbi KBRN Bilim Uzmanı” ünvanı verilir.
Programın Öğrenim Süresi ve Süreçleri:
Öğrenim süresi 4 yarıyıldır.
Yüksek lisans süreci ders ve tez dönemlerini içerir. Ders dönemi 21 kredilik en az yedi ders ve bir seminer dersinden; tez dönemi ise tez önerisi, tez hazırlama ve tez savunma sınavı aşamalarından oluşur. Seminer dersi ve tez dönemi kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir.
Tezli yüksek lisans programı sürecinde, bir eğitim-öğretim döneminde 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az 120 AKTS tamamlanmalıdır. Ayrıca, hazırlanacak yüksek lisans tezinin jüri tarafından başarılı bulunması gerekir.
Programa Başvuru, Kayıtlar ve Yatay Geçişle Öğrenci Kabulü:
Tıbbi KBRN Yüksek Lisans Programına başvuru, kayıt ve yatay geçiş işlemleri hakkında gerekli güncel bilgiler Sağlık Bilimleri Üniversitesi genel ağ sayfasında yer alan Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde bulunmaktadır.
Programın Eğitim Öğretim Hedefleri
Programı tamamlayan öğrenciler;
1. Tıbbi KBRN alanındaki temel bilgi, kavram ve mevcut teorileri kavrayabilir.
2. KBRN ajanlarının etki mekanizmalarını ajan bazında sayabilir.
3. KBRN ajanlarının tanısına yönelik numune alma yöntemlerini uygulayabilir.
4. KBRN ajanlarının tanısında kullanılan yöntemleri sıralayabilir ve sahada kullanılan tanı yöntemlerini uygulayabilir.
5. KBRN ajanlarına karşı ferdi ve toplu korunma yöntem ve araçlarını sıralayabilir ve kullanabilir.
6. KBRN ajanları kullanımında olay yeri yönetimi ve dekontaminasyon metotlarını uygulayabilir.
7. KBRN ile ilgili ulusal ve uluslararası gelişmeleri, küresel bir bakış açısıyla izleyip değerlendirebilir.
8. Mevcut teknoloji ve bilimsel gelişmeler doğrultusunda tıbbi KBRN savunmasına yönelik ihtiyaçların belirlenmesinde görev alabilir.
9. Etik kurallar çerçevesinde araştırma ilkelerini öğrenir, sonuçların istatistiksel olarak değerlendirmesini yapar, bütünlük içinde sunabilir.
10. Tıbbi KBRN ile ilgili güncel literatür ve patent bilgisini takip edebilir.
Tıbbi KBRN Ana Bilim Dalı Dokrora Programı
Program Hakkında Genel Bilgiler
Programın Yeterlilik Düzeyi:
Farmasötik Teknoloji Doktora Programı; Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi’ne (TYYÇ) göre Sağlık Temel Alanı’nda yer almaktadır. Ayrıca, “Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlilikler Çerçevesi’ne göre (QF-EHEA) 3. grup ve ‘Yaşam Boyu Öğrenim için Avrupa Yeterlikler Çerçevesi’ne (EQF-LLL) göre 8. düzeydir.
Programın Amacı:
Tıbbi KBRN Dokora Programının temel amacı, KBRN ajanlarının özellikleri, etki mekanizmaları ve kullanım şekilleri alanında bilgi sahibi, KBRN olaylarına karşı olay yeri yönetimi, dekontaminasyon metotları, tıbbi ilk müdahale ve ajanlarının analizinde kullanılan yöntemler hakkında hem teorik bilgi birikimi hem de pratik uygulama yeteneği olan, problemlere karşı yaratıcı ve değişim odaklı çözümler getirebilme becerisine sahip, ülkemizin tıbbi KBRN savunma konseptinde görev alabilecek ve üst düzeyde sağlık hizmeti verebilecek Tıbbi KBRN Uzmanı akademisyen yetiştirmektir.
Programın Eğitim Türü:
Tam zamanlı
Programın Öğrenim Dili:
Türkçe
Kazanılan Derece:
Programı bitirenlere “Tıbbi KBRN Doktoru” ünvanı verilir.
Programın Öğrenim Süresi ve Süreçleri:
Öğrenim süresi 8 yarıyıldır.
Doktora programından mezun olabilmek için, toplam yirmi bir krediden ve bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasının başarıyla tamamlanması gereklidir. Derslerin ve tezin değerlendirilmesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nin ilgili hükümleri doğrultusunda gerçekleştirilir.
Programa Başvuru, Kayıtlar ve Yatay Geçişle Öğrenci Kabulü:
Tıbbi KBRN Doktora Programına başvuru, kayıt ve yatay geçiş işlemleri hakkında gerekli güncel bilgiler Sağlık Bilimleri Üniversitesi genel ağ sayfasında yer alan Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde bulunmaktadır.
Programın Eğitim Öğretim Hedefleri
Programı tamamlayan öğrenciler;
1. Tıbbi KBRN alanında yeterli bilgiye sahip olur ve edindiği bilgileri geliştirir.
2. Tıbbi KBRN ile ilgili güncel literatür ve patent bilgisini takip edebilir.
3. Eğitimi esnasında edinmiş olduğu mesleki bilgileri farklı disiplinlerden gelen bilgiler ile harmanlayarak toplumun KBRN tehdit ve tehlikelerine karşı bilinç düzeyini ve kalitesinin yükseltilmesi adına değerlendirebilir.
4. Güncel ve kanıta dayalı veri ve bilgi kaynaklarını kullanarak meslektaşlarına, diğer sağlık personeline, kurumlardaki ilgili birim-komitelere ve topluma KBRN alanında eğitim, bilgilendirme ve danışmanlık hizmeti sunar. KBRN olayı müdahalesinda görev ve sorumluluk alabilir.
5. Etik ilkelerin ve etik kurulların eğitim, uygulama ve araştırma alanlarında birey ve toplum için önemini bilir.
6. Hayat boyu öğrenme bilinci ile alanını ilgilendiren bilgileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek teknolojik gelişmeleri takip eder ve gelişmeleri mesleki alanda uygulayarak farkındalık yaratır.
7. Mesleğin tarihi gelişimi ve meslek etiğini bilir. Yönetim, organizasyon, iletişim ve sosyal becerileri mesleğini gerçekleştirdiği çalışma alanlarında uygular.
8. Bireysel ve mesleki gelişimini desteklemeye uygun en az bir yabancı dili ve günümüz koşullarını karşılayacak temelde ileri bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma bilgi, beceri ve donanıma sahiptir.
9. KBRN ajanlarının etki mekanizmalarını ajan bazında sayabilir. KBRN araştırma ve analiz laboratuvarının nasıl işlemesi gerektiğini idrak edebilir.
10. KBRN ajanlarının tanısına yönelik numune alma yöntemlerini uygulayabilir.
11. Sağlık alanındaki bilgilerini, güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını aynı alandaki veya dışındaki gruplarla yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir biçimde tartışır ve paylaşır.
12. KBRN ajanı kullanımında sağlık hizmetlerinin yönetim ve organizasyonunu sağlayabilir.
13. KBRN ajanlarına karşı ferdi ve toplu korunma yöntem ve araçlarını sıralayabilir ve kullanabilir.
14. KBRN ile ilgili ulusal ve uluslararası gelişmeleri, küresel bir bakış açısıyla izleyip değerlendirebilir.
15. Mevcut teknoloji ve bilimsel gelişmeler doğrultusunda KBRN savunmasına yönelik ihtiyaçların belirlenmesinde görev alabilir.
16. Bir araştırmayı tasarlayabilir, uygulayabilir, sonuçların istatistiksel olarak değerlendirmesini yapar ve araştırma sonuçlarına dayalı akademik bir makale yazabilir.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Savunma Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıbbi KBRN Savunma Anabilim Dalı Başkanlığı, 1983 yılında GATA Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde “NBC Bilim Dalı” olarak kurulmuştur. Temmuz 2007 tarihinden itibaren Bilim Dalının ismi “KBRN Bilim Dalı”, bilahare de “Tıbbi KBRN Bilim Dalı Başkanlığı” olarak değiştirilmiştir.
Halen Sağlık Bilimleri Üniversitesi Savunma Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde bulunan Tıbbi KBRN Savunma AD. Bşk.lığı, kendisine tevdi edilen görevleri toplam 7 personel (2 Profesör, 2 Doçent, 2 Doktor Öğretim Üyesi, 1 Sağlık Memuru) ile yerine getirmektedir.